Haber

Emekli Bursalı Gökyüzünü Gözlemlemek İçin Teleskop Üretti

Emekli olduktan sonra gökyüzüne meraklı olan Bursalı Şenol Ulu, evinin bodrum katındaki atölyesinde teleskop üretiyor. Boş zamanlarında ay ve gezegenlerin fotoğraflarını çeken Ulu, emekliliğinin tadını gökyüzünü gözlemleyerek geçirdiğini söyledi.

Bursa’da yaşayan Şenol Şanlı, özel sektörden emekli olduktan sonra teleskoplara ve gökyüzü gözlemlerine ilgi duymaya başladı. Kendi kendine eğitim alarak astronomi ve uzaya dair pek çok şey öğrenen Şanlı, evinin bodrumunu atölyeye çevirdi. Burada kendi yaptığı teleskopla ayı gözlemlemeye başladı. Ay’ın evrelerini fotoğraflayarak uzaya olan ilgisi artan Şanlı, daha sonra gezegenleri, yıldızları ve Uluslararası Uzay İstasyonunu fotoğraflamaya başladı. Uzaya çıkan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlendikten sonra en uygun zamanda ayın önünden geçerken fotoğrafını çekeceğini belirten Ulu, “Bursalı bir meraklı olarak Alper Gezeravcı’yı Uluslararası Uzay İstasyonu ile ayın önünden geçerken fotoğraflamak istiyorum. Bunun için çalışacağım.” dedi.

Emekliliğinin tadını gökyüzünü gözlemleyerek çıkarıyor

Şenol Ulu “Burası evimin bodrum katı. Yaklaşık 24 yıl önce hobimi burada keşfettim, gökyüzüne ilgimin olduğunu keşfettim. Kendimi gökyüzü konusunda eğitmeye çalıştım. Teleskop aynası yapmayı öğrendim, ve sonra yapmaya başladım. İçbükey ayna yapıyoruz. Bu aynaların yapım süreci uzun sürüyor. Aynayı hiç başıboş bırakmazsanız yapımı 20 saat sürüyor. İnsanoğlunun yapabileceği en hassas yüzeyi elde ediyoruz. Aynamızın yüzeyi bittikten sonra optik testleri yapıyoruz.Daha sonra alüminyum kaplamaya gönderiyoruz.Kaplama sonrasında elimizdeki eser tamamen ayna özelliği taşıyor.Geriye teleskop tüpü kalıyor. “Tek yapmamız gereken onu yerleştirmek. Burada ikincil bir ayna kullanıyoruz. Focuser dediğimiz sistemlere sahip bir teleskopumuz var” dedi.

Ayı fotoğraflayarak arşivler

Yıllardır ayın her evresini fotoğraflayarak arşiv oluşturduğunu belirten Şanlı, “Teleskopu yaptıktan sonra artık gökyüzüyle karşılaşıyorsunuz. Gökyüzünde ilk baktığınız cisim ay oluyor, sonra bakabilirsiniz. gezegenlere ve derin uzaya. Sadece bakmak yetmiyor, gördüğünüz cismin fotoğrafını da çekmeniz gerekiyor. Ben de ayın fotoğraflarını çekmeye başladım.” “Ay’ın tüm evrelerini ayrı ayrı fotoğraflıyorum. Bir ay döngüsü 29 buçuk gün sürüyor ve bu döngüyü 28 fotoğrafla tamamladım. Ayrıca her dolunay döneminde de fotoğraf çekiyorum. 12 dolunay’ı bir araya getirerek bir fotoğraf çekmeye çalışıyorum. Ay ile dünya arasındaki mesafenin yıl boyunca büyük ya da küçük değişkenliğini fotoğrafla açıklayın” dedi. .

Gezeravcı’nın bulunduğu Uluslararası Uzay İstasyonu’nun ay seviyesinde fotoğrafını çekecek.

İlk Türk astronotu olarak tarihe geçen Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğunun ardından Uluslararası Uzay İstasyonu’nun Bursa üzerinden geçerken fotoğrafını çekmek istediğini belirten Şanlı, “Aslında çok değerli bir olaya şahit olacağız. bilim adamlarını kitaplarda görmek. Alper Gezeravcı Türkiye’nin ilk astronotudur.” Uzaya gidecek. Uluslararası Uzay İstasyonuna gidecek. Orada deneyler yapacak ve dünyaya dönecek. Buna her zaman birlikte şahit olacağız. Tüm Türkiye’nin kalbi Alper Gezeravcı’yla atıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu her 90 dakikada bir dünya turu yapıyor, ben de bunu Bursa’da yapıyorum. “Bu geçişi fotoğraflamak istiyorum. Bu geçiş ayın önünde olacak. Bursalı bir meraklı olarak Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu ile ayın önünden geçişini fotoğraflamak istiyorum. Bunun için çalışacağım.” söz konusu. -BURSA

kozluk-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu